АЯКС Р&Сenglish


Любопитно

Добре дошли в нашето място за отдих!
На Вашето внимание ще представим едни от най-известните персонажи свързани с детективската професия. Каним ви да затаите дъх и да се потопите в историите, възхитили милиони хора!Шерлок Холмс

Шерлок Холмс е литературен герой от книгите на Артър Конан Дойл. Фигурата на Шерлок Холмс се появява в 56 разказа и 4 романа, написани в периода 1887-1927 година. В повечето от разказите Шерлок Холмс участва като съветващ детектив, който помага на търсещи от него клиенти или подпомага полицията в лицето на инспектор Лейстрейд. При това Шерлок Холмс е описан като пълна противоположност на тогавашната полиция, която често е затруднена да разкрие престъпленията. Той действа дедуктивно, често без да напуска дома си и разкрива изненадващо голям процент от случаите.

Негов пръв помощник в разследванията е доктор Джон Уотсън.Приятелството на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън започва, когато Уотсън става съквартирант на Холмс на улица Бейкър Стрийт 221Б. Почти всички истории Конан Дойл пресъздава през гледната точка на Уотсън, като от фабулата на разказите става ясно, че Уотсън пише и публикува историите за своя приятел.

Персонажът на Холмс авторът изгражда в течение на разказите като студен, точен и лишен от емоции. Всяко действие на Холмс се ръководи от здравия разум. Често Холмс е сравняван с машина. Въпреки това на моменти авторът придава на героя си и типични човешки качества - раздразнение, страх, скрупули... Холмс често свири на своята цигулка и пуши лула, но типичната форма на лулата с която и до днес е рисуван не е описана никъде в разказите.


Еркюл Поаро

Еркюл Поаро е литературен герой - частен детектив, създаден от авторката на криминални романи Агата Кристи. Заедно с Мис Марпъл, Поаро е от най-популярните герои на писателката. Присъства в 33 романа и 51 кратки разкази, публикувани между 1920 и 1975. Действието в тях се развива в същия период.

Сред най-известните качества на Поаро е неговия деликатен стомах:
"Самолетът пропадна във въздушна яма. „Горкият ми стомах!“ — помисли си Еркюл Поаро и затвори очи, решен да не ги отваря повече"
Той страда от морска болест и в "Смърт в облаците" вярва, че гаденето в самолета му е попречило да бъде нащрек в момента на убийството. По-късно в своя живот Поаро споделя:
"Ако човек приема на сериозно стомаха си, той със сигурност ще му се отплати на стари години. Храненето не е само физическо удоволствие, а също и интелектуално изследване"

Поаро е изключително точен и почти до края на кариерта си носи със себе си старомоден джобен часовник. Той е и много взискателен когато става дума за личните му вещи или финанси. Предпочита винаги да има заделени в банката точно 444 паунда, 4 шилинга и 4 цента.


Филип Марлоу

Филип Марлоу е частен детектив, главен герой на седем от книгите на Реймънд Чандлър, писани между 51-ата и 70-тата година на прочутия автор на криминални четива.

Марлоу се появява за първи път в първия роман на Чандлър, „Големият сън“ (1939). Изключително наблюдателен, почитател колкото на чашата с твърд алкохол, толкова и на шаха и поезията, изобретателен в методите и отговорите си, не особено щастлив в любовта и играта, Марлоу се превръща в емблематична фигура за жанра - същевременно циничен и великодушен самотник.

По думите на Чандлър в споменатите произведения и в частната му кореспонденция, Марлоу е около 38-годишен и 180 см висок, роден е в Санта Роза, Калифорния, учил е няколко години висше и е работил за известно време като детектив към застрахователна агенция. Пуши кемълс, пие уиски и бренди, пистолетът му е Смит и Уесън. Кантората му е номер 615 на шестия етаж в Кауенга билдинг, на бул. „Холивуд“, Лос Анжелис.

BgTopWeb.com - Класация на Българските топ сайтове